Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / 4 tips: de ontwikkeling van flexwerkers stimuleren

4 tips: de ontwikkeling van flexwerkers stimuleren

In deze blog geven we 4 tips die de ontwikkeling van jouw flexwerkers gegarandeerd zullen stimuleren. Een goede ontwikkeling van kennis en vaardigheden is voor iedere werknemer erg belangrijk. Zelfontwikkeling zorgt voor een betere positie op de arbeidsmarkt. Werken aan je ontwikkeling is dus ook erg belangrijk voor flexwerkers, want een betere positie maakt het vinden van (nieuw) werk makkelijker. Ook door de vaak korte duur van flexcontracten is een goede arbeidsmarktpositie erg belangrijk, want doorgaans nemen opdrachtgevers bij voorkeur iemand aan met ruime werkervaring. Lees hieronder snel verder.

Leestijd: 3 min.

 

1. Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Misschien een erg voor de hand liggende tip en waarschijnlijk iets dat je hoogstwaarschijnlijk nog kent van je eigen studiejaren: het persoonlijk ontwikkelingsplan, ook wel ‘POP’ genoemd.

Flexwerkers stimuleren een persoonlijk ontwikkelingsplan te schrijven is een van de beste manieren om samen uit te zoeken wat de flexwerker zelf graag wil leren en ontwikkelen. Door de eigen inbreng in het POP zijn ze gemotiveerd om ook daadwerkelijk serieus met hun eigen ontwikkeling aan de slag te gaan. Eventueel kun je ook de opdrachtgever nog om input vragen, omdat de opdrachtgever de flexwerker op de werkvloer meemaakt. Zorg er voor dat het POP Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Resultaatgericht en Tijdgebonden (SMART) is opgesteld.

Tip 1 is goed te combineren met tip 2.

 

2. Flexwerker koppelen aan een mentor

Door de flexwerker een mentor aan te bieden laat je zien dat jij zijn of haar ontwikkeling serieus neemt. Het bevordert ook het persoonlijke contact en daarmee de relatie tussen jou en de flexwerker. Zoals eerder al genoemd zijn tip 1 en 2 goed te combineren. Mentorgesprekken zijn natuurlijk hét perfecte moment om samen een persoonlijk ontwikkelingsplan op te stellen. Door een mentor aan te bieden, of zelf als mentor op te treden, zorg je er voor dat je nauw betrokken bent en blijft bij de ontwikkeling van de flexwerker. Dat helpt je ook om in de toekomst de juiste match te maken.

 

3. Informeren over financiële middelen

Het kabinet is van plan om per 1 januari 2022 de scholingsaftrek in de inkomstenbelasting af te schaffen. Per 1 maart 2022 komt daar het STAP-budget voor scholing en ontwikkeling via UWV voor in de plaats.
Met het STAP-budget krijg je als burger (als werkende of niet-werkende) een individueel leer- en ontwikkelbudget van maximaal €1.000,- dat je kunt gebruiken om jezelf verder te ontwikkelen en je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten. Dit is een mooie kans voor de flexwerker om vanaf maart 2022 goedkoop of kosteloos aan zijn of haar ontwikkeling te werken. Veel flexwerkers zijn hiervan nog niet op de hoogte, informeer ze daarom alvast over het STAP-budget en misschien motiveert hen dit wel om een opleiding, cursus of training te gaan volgen.

Is het STAP-budget nog niet toereikend? Dan kun je als uitzendbureau gebruik maken van de scholingsvouchers van de stichting DOORZAAM. Of je kunt de reservering inzetten die je vanuit de ABU/NBBU cao (artikel 30) als uitzendwerkgever verplichtstelt om minimaal 1.02% van het feitelijk loon te reserveren voor een opleidingspotje voor de flexwerker. De flexwerker kan dit aanwenden voor zijn eigen ontwikkeling.

 

4. Bied de mogelijkheid aan om te leren

Na de mentorgesprekken, het schrijven van een persoonlijk ontwikkelingsplan en het informeren over mogelijkheden zoals o.a. het STAP-budget, is het tijd om aan de slag te gaan. Het verder stimuleren van een flexwerker om een volledige opleiding, cursus of training te gaan volgen doe je door de drempel zo laag mogelijk te maken. Dit doe je door mogelijkheden aan te bieden om te leren, zodat zij niet zelf op zoek hoeven te gaan.

Wij helpen je daar graag mee! Om dit te kunnen doen is Flexsupport een samenwerking aangegaan met Edubookers, een opleidingsportaal met een aanbod van ruim 10.000 opleidingen en cursussen in verschillende richtingen en vakgebieden. Op die manier kunnen wij op een gemakkelijke en laagdrempelige manier stimuleren tot ontwikkeling. Het aanbod vind je op de ‘Groeien door opleiding’ pagina op onze website.

Wil je met ons sparren over wat de mogelijkheden zijn voor jouw uitzendbureau, of een op maat gemaakt aanbod voor jouw flexwerkers bespreken? Dat kan! Neem contact met ons op via onderstaande knop!

Neem contact op!

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,8/5