Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Stress om de Belastingaangifte

Stress om de belastingaangifte

Het wordt gezien als een privékwestie maar als je werknemer met schulden te maken heeft, zorgt dat op het werk vaak voor onrust of ziekteverzuim. Elke maand geven wij tips hoe hier mee om te gaan. Deze maand: stress om de belastingaangifte.

Leestijd: 1,5 min.

 

Het was de eerste week van maart direct al druk op de website van de Belastingdienst. Mensen die graag hun administratie op orde willen hebben. Het is ook fijn als je dat klusje weer af kunt vinken. Maar zo werkt het niet bij iedereen. Mensen met financiële problemen krijgen alleen maar meer stress in maart omdat de belastingaangifte de deur uit moet. Juist omdat ze deze zorgen hebben en tegen veel dingen opzien, stellen ze het doen van aangifte uit of dienen ze de aangifte helemaal niet in.

 

Uitstel

Uitstellen is niet direct een probleem. Aangifte doen moet uiterlijk voor 1 mei en het is mogelijk uitstel aan te vragen. Iedereen heeft op deze manier ruim de tijd om de aangifte in te plannen. De Belastingdienst checkt zelf ook of er op tijd aangifte wordt gedaan. Bij het te laat doen van de aangifte kan er dan een boete worden gegeven. Deze begint bij 385 euro en loopt op als je vaker te laat bent met de aangifte.

 

Ondersteunen

De vorige keer schreven we over het herkennen van signalen, zoals meer ziekteverzuim of concentratieproblemen. Het is niet per se nodig dat iemand zelf zijn belastingaangifte doet. Wat vooral belangrijk is, is dat iemand weet wanneer hij hulp moet inroepen. Zelf actie nemen zodat aangifte op tijd bij de Belastingdienst is. Als je naar aanleiding van een gesprek met de medewerker waarin je hebt gevraagd of de medewerker hulp wil of hij of zij heeft dit zelf bij jou aangegeven en het gaat om de belastingaangifte dan kun je doorverwijzen naar instanties die hem of haar hierbij kunnen ondersteunen.

Zo kun je verwijzen naar:

  • Belastingadviseur
  • Belastingkantoor
  • Belastingwinkels
  • Ouderenbonden en vakbonden
  • Bibliotheken
  • Belasting Telefoon

Als uit het gesprek naar voren komt dat er meer hulp nodig is, dan zou je ook kunnen verwijzen naar het Nibud. Het Nibud heeft op haar website heel veel tips staan dat al begint bij het goed op orde houden van de administratie.

 

Lees ook de bijdragen van januari en februari.

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,8/5