Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Ziekteverzuim, hoe ga je daar mee om?

Ziekteverzuim,
wat moet
jij weten?

Ziekteverzuim is een onvermijdelijk onderdeel van het uitzenden van flexwerkers en komt bij ieder uitzendbureau voor. Of het nu gaat om kortdurend of langdurig verzuim, het heeft gevolgen op de productiviteit bij de opdrachtgever en indirect op de werksfeer. Het uitzendbureau mist inkomsten en heeft flink veel kosten aan verzuim. Als intercedent speel je bij verzuim een belangrijke rol! Dit artikel biedt inzicht in de oorzaken van ziekteverzuim, de wettelijke kaders en praktische stappen die je kunt nemen om ziekteverzuim effectief te beheersen én te voorkomen.

Oorzaken van ziekteverzuim

Ziekteverzuim wordt veroorzaakt door fysieke gezondheidsproblemen zoals griep en chronische ziekten, mentale gezondheidsproblemen zoals burn-out en depressie, werk gerelateerde oorzaken zoals stress en slechte werkomstandigheden of privéomstandigheden zoals familieproblemen en financiële stress. Aan heel veel oorzaken kun je als uitzendbureau weinig doen, maar je hebt meer invloed op de (preventie van) verzuim dan je in eerste instantie misschien denkt.

In Nederland wordt ziekteverzuim gereguleerd door de Wet verbetering poortwachter, die werkgevers en flexwerkers verplicht om samen te werken aan een snelle terugkeer naar werk. Daarnaast is er de Ziektewet, die de doorbetaling van inkomsten garandeert via de werkgever of het UWV.

Rol van de intercedent

Tijdens het verzuim onderhoud je regelmatig contact met de zieke flexwerker en werk je aan een re-integratieplan met hem of haar op basis van de adviezen van de arbodienst of het UWV. Daarnaast heb je een communicatieve rol tussen de flexwerker en de opdrachtgever enerzijds en andere betrokken partijen zoals je backoffice, de arbodienst en het UWV anderzijds. Hierbij kun je denken aan het adviseren van opdrachtgevers over een veilige werkomgeving of het gesprek aangaan over stressmanagement of opleiding voor de flexwerker. Daarmee  kan de flexwerker de juiste kennis en vaardigheden opdoen zodat hij zijn werk goed kan doen.

Nazorg is onmisbaar, waarbij je na de terugkeer van de flexwerker het re-integratieproces evalueert en ondersteuning biedt om terugval te voorkomen. Dit kan door regelmatige check-ins en het aanpassen van werkomstandigheden in samenspraak met de opdrachtgever. Deze stappen kunnen helpen om ziekteverzuim te verminderen en een gezonde werkomgeving te bevorderen.

Praktische tips

Open communicatie en gezondheidsbevordering

Het is belangrijk om zo transparant mogelijk te communiceren, waardoor flexwerkers zich veilig voelen om te praten over de werkomstandigheden bij de opdrachtgever of over privézaken. Dit kan helpen om mogelijke verzuimgevallen vroegtijdig te herkennen en aan te pakken. Het spreekwoord is immers: voorkomen is beter dan genezen.

Daarnaast is het nuttig om opdrachtgevers te adviseren over het aanbieden van gezondheidsprogramma’s, zoals fitnessabonnementen, gezonde voeding op de werkplek en workshops over een gezonde levensstijl. Mocht de opdrachtgever hierin niet willen voorzien, dan kun jij als uitzendbureau (of je backoffice) in de rol van werkgever, dit misschien aanbieden.

Werkplek evaluaties

Regelmatige evaluaties van en op de werkplek van de flexwerker kunnen helpen om risicofactoren voor ziekteverzuim, zoals ergonomische problemen of stressvolle werkomstandigheden, te identificeren en aan te pakken. Het is dan ook belangrijk om in gesprek te gaan met opdrachtgevers en het signaleren van stress en gezondheidsproblemen. Dit zorgt voor een preventieve aanpak van verzuim.

Verzuimmonitoring en flexibele werktijden

Met het bijhouden van verzuimstatistieken kun je trends en patronen herkennen, waardoor gerichte aanpak mogelijk wordt. Zo kun je makkelijk frequent verzuim herkennen en daar actie op ondernemen. Het invoeren van flexibele werktijden of thuiswerkmogelijkheden kan de werkdruk verminderen en de werk-privébalans verbeteren. Wat op zijn beurt kan bijdragen aan een verminderd ziekteverzuim.

Re-integratieplannen

Toegang tot professionele ondersteuning voor mentale gezondheidsproblemen, zoals counseling, kan de flexwerker helpen om beter om te gaan met stress en andere mentale gezondheidskwesties. Bij langdurig verzuim is het belangrijk om samen met de flexwerker en arbodienst een persoonlijk re-integratieplan op te stellen, dat rekening houdt met de specifieke behoeften en mogelijkheden van de flexwerker.

Langdurige ondersteuning

Na de terugkeer van een flexwerker is het belangrijk om het re-integratieproces te evalueren en te bespreken wat goed gaat en wat beter kan. Dit helpt bij het voortdurend verbeteren van het verzuimbeleid en het biedt ook ondersteuning aan flexwerkers die terugkeren.

Deze tips helpen intercedenten bij het beheren van ziekteverzuim, het ondersteunen van flexwerkers en het bevorderen van een gezonde werkplek.

Ziek melden bij Flexsupport?

In de onderstaande infographic kan men precies zien hoe men zich ziek kan melden bij Flexsupport.

Advies nodig?

Ziekteverzuim is een complex en veelvoorkomend probleem, dat een grote impact kan hebben op de werkvloer. Als intercedent is het jouw taak om dit probleem aan te pakken door middel van preventie, vroege signalering, begeleiding en nazorg. Door deze stappen te volgen, kun je bijdragen aan een gezonde en productieve werkomgeving.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over ziekteverzuim? Neem dan contact met onze verzuimspecialisten op.

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,8/5