Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Werkgeverschap in de uitzendbranche: Wie is verantwoordelijk bij schade?

Werkgeverschap in
de uitzendbranche

Wie is er aansprakelijk bij schade veroorzaakt door een flexwerker? Een interessante vraag waarover verschillend gedacht wordt. We krijgen deze vraag van opdrachtgevers die alle aansprakelijkheid richting hen in onze algemene voorwaarden willen uitsluiten. Belangrijk is het om vast te stellen wie heeft daadwerkelijk de leiding en het toezicht over de flexwerker en wie draagt de verantwoordelijkheid voor die flexwerker? Dit is niet altijd even duidelijk. In de uitzendbranche zijn er twee ‘werkgevers’: De ene is het uitzendbureau en de andere de opdrachtgever, Om misverstanden te voorkomen, leggen wij de situatie hier uit.

Volgens het Burgerlijk Wetboek (art. 7:661 BW) is de werkgever over het algemeen aansprakelijk voor schade veroorzaakt door werknemers tijdens werktijd. In uitzendverhoudingen ontstaat echter vaak verwarring over wie de daadwerkelijke werkgever is. Is de werkgever het uitzendbureau of de werkgever, de opdrachtgever of inlener?

Werkgeverschap in de uitzendbranche

Wie is aansprakelijk?

Wie draagt verantwoordelijkheid als het gaat om de werkgeverschap in de uitzendbranche? Voor alle werkgeverszaken is dit het uitzendbureau, maar in geval van schade bij de opdrachtgever is het antwoord: de opdrachtgever/inlener. Alleen de inlener/opdrachtgever heeft de mogelijkheid om ongelukken te voorkomen, aangezien het werk onder zijn of haar toezicht wordt uitgevoerd. Vaak wordt de aansprakelijkheid van het uitzendbureau in een overeenkomst vooraf uitgesloten, maar dit betekent niet dat een uitzendbureau nooit aansprakelijk gesteld kan worden. De wet verplicht iedere werkgever om een veilige werkplek aan te bieden aan zijn personeel. Flexwerkers vallen hier ook onder.

Aansprakelijkheid van uitzendondernemingen

Uitzendondernemingen kunnen aansprakelijk gesteld worden als blijkt dat belangrijke informatie niet is gecontroleerd bij de start van de uitzending. Een voorbeeld hiervan is het niet controleren van het vereiste documenten zoals een VCA pas voor een flexwerker in de bouw of techniek. In samenwerking met onze partners controleert Flexsupport dit soort belangrijke zaken om zo problemen te voorkomen. In het geval van VCA hebben wij ook diverse protocollen die we aflopen in de informatievoorziening en daarnaast hebben we opleidingsmogelijkheden om de juiste scholing / certificaten te behalen.

Aansprakelijkheid van uitzendkrachten

Roekeloosheid of opzettelijk schade veroorzaken kan leiden tot aansprakelijkheid van de uitzendkracht. Echter, rechters kunnen erg terughoudend zijn bij het aansprakelijk stellen van werknemers, waaronder uitzendkrachten. Vaak is de werknemer onvoldoende verzekerd of is de schade dermate hoog dat hij / zij het niet kan betalen. Daarom heeft Flexsupport zelf ook een aansprakelijkheidsverzekering.

Afronding en advies

Met dit artikel hopen we vragen over verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid bij schade veroorzaakt door de flexwerker te beantwoorden. Mocht je nog vragen hebben, dan biedt Flexsupport als kennispartner backoffice ondersteuning voor uitzendbureaus. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,8/5