Verloning flexwerkers op feestdagen
De feestdagen zijn altijd een leuk vooruitzicht! Maar wat zijn eigenlijk de regels voor uitzendbureaus m.b.t. de verloning van flexwerkers (uitzendkrachten) op feestdagen?
Moet je als uitzendbureau de flexwerkers op die dagen verplicht vrij geven en doorbetalen? Hebben zij recht op toeslagen als zij op deze dagen wel aan het werk gaan? En wat zijn nu eigenlijk officiële feestdagen en wat niet? Met de tips in dit artikel bereid je je goed voor om stress over de verloning tijdens de feestdagen te voorkomen.
Verloning flexwerkers op feestdagen
Leestijd: 3 minuten
Zijn flexwerkers vrij tijdens een feestdag?
Uitzendbureaus (en hun opdrachtgevers) zijn, in principe, niet verplicht om flexwerkers vrij te geven op nationaal erkende feestdagen. Dit staat niet in de wet. Wel zijn regels omtrent feestdagen vaak vastgelegd in de cao. Zo ook in de cao voor Uitzendkrachten. Het is goed om die er op na te slaan als je een uitzendbureau hebt of gebruik maakt van een uitzendbureau backoffice zoals Flexsupport. Ook kan het zijn dat er in de cao van de opdrachtgever informatie over staat. Weet je niet helemaal zeker welke cao dat is? Check dan welke cao van toepassing is op jouw onderneming.
Naast de cao zijn de regels omtrent verloning van feestdagen meestal ook vastgelegd in een personeelsreglement of in de arbeidsovereenkomst. Dit is vaak zo bij bedrijven die niet onder de werking van een cao vallen of bij bedrijven die graag nog iets meer doen voor hun personeel. Is er in een van bovenstaande documenten afgesproken dat werknemers en flexwerkers vrij hebben tijdens nationale feestdagen? Dan ben je als opdrachtgever en uitzendbureau verplicht je hier aan te houden.
Het komt voor dat er wél doorgewerkt wordt tijdens de feestdagen. Dan krijgt het personeel, waaronder de flexwerkers, een toeslag op het loon voor hun werk op die feestdag.
Moeten flexwerkers worden doorbetaald op een feestdag?
Wanneer werknemers een vast bruto loon per periode hebben, worden zij op een feestdag gewoon doorbetaald. Het loon staat vast en daarbij is er ook rekening gehouden met o.a. vakantiedagen, atv-dagen en feestdagen.
Bij een flexwerker zit dit iets anders. Flexwerkers worden vaak per uur betaald. Als zij niet werken op een feestdag, maar daardoor op basis van hun arbeidspatroon hun loon mislopen, dan worden zij ook gewoon doorbetaald. Vaak wordt er dan gekeken naar het arbeidspatroon van de laatste 13 weken voorafgaand aan die specifieke feestdag. Werkt de flexwerker gemiddeld 6 uur op die dag? Dan heeft hij recht op 6 uur feestdagvergoeding die wordt uitbetaald door het uitzendbureau.
Toeslagen tijdens werken op een feestdag?
Wanneer de flexwerker werkt op een officieel erkende feestdag wordt er op basis van de cao van de opdrachtgever of het eigen beloningsreglement bepaald of er recht is op een toeslag én hoe hoog die toeslag is. Zo is er geen verschil tussen een werknemer van de opdrachtgever en de flexwerker.
Heeft de opdrachtgever geen eigen beloningsreglement of valt hij niet onder een cao? Dan wordt de flexwerker volgens de cao voor Uitzendkrachten verloond. In dat geval geldt er een toeslag van 50% voor feestdagen die vallen op maandag tot en met vrijdag, en een toeslag van 100% wanneer de feestdagen vallen op een zaterdag of zondag. Wil je hier meer over weten? Lees dan meer hierover in artikel 27 in de ABU cao.
Verschillen feestdagen en nationaal erkende feestdagen?
In Nederland kennen we twee soorten feestdagen. De gewone feestdagen en de nationaal erkende feestdagen. Die laatste zijn collectieve feestdagen die voor heel Nederland gelden. Een gewone feestdag wordt niet per definitie in heel Nederland gevierd. Er kunnen regionale en religieuze verschillen zijn, denk bijvoorbeeld aan het carnaval of het Suikerfeest / Goede vrijdag. Tijdens carnaval is het Zuiden van Nederland vrij, maar het Noorden werkt gewoon. Goede vrijdag is ook geen nationale feestdag, maar van oudsher zijn overheden, onderwijs en de financiële sector dan vrij. In veel andere sectoren is Goede vrijdag een gewone werkdag.
En dan is er ook nog Bevrijdingsdag. Bevrijdingsdag is een nationaal erkende feestdag, echter hoeft de werkgever niet ieder jaar vrij te geven. Eens in de vijf jaar (pas in 2025 weer) is (bijna) iedereen vrij. De andere jaren is het een ‘gewone feestdag’ en dus voor velen een ‘gewone werkdag’.
Om de verloning van flexwerkers op feestdagen overzichtelijker te maken hebben wij de komende nationale feestdagen op een rijtje gezet:
– Eerste en tweede paasdag: zondag 12 en maandag 13 april 2023
– Koningsdag: donderdag 27 april 2023
– Hemelvaartsdag: donderdag 18 mei 2023
– Eerste en tweede pinksterdag: zondag 28 en maandag 29 mei 2023
– Eerste en tweede kerstdag: maandag 25 en dinsdag 26 december 2023
Je mist Sinterklaas op deze lijst? Helaas is 5 december geen (nationale) feestdag. Tenzij je het thuis gewoon lekker viert uiteraard!
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan contact met ons op.
Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?
- In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
- Alle informatie die je nodig hebt
- Volledig gratis te downloaden