Flexsupport ondersteunt laaggeletterden
Veel mensen krijgen wel eens te maken met schulden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Door bijvoorbeeld een bepaalde gebeurtenis in het leven, zoals het overlijden van een partner of een scheiding. Een andere oorzaak kan laaggeletterdheid zijn. Daarover schrijven wij deze maand in onze blog.
Leestijd: 1 min.
Wat is laaggeletterdheid?
Mensen die laaggeletterd zijn hebben moeite met lezen en schrijven, en soms ook met rekenen. Vaak kunnen zij ook moeilijker omgaan met een computer of smartphone. Doordat zij deze vaardigheden missen is het voor hen vaak lastig om grip te krijgen op hun financiële situatie. Dit kan nadelige gevolgen met zich mee brengen.
Armoedegrens
De kans om ten minste één jaar onder de armoedegrens te leven, is onder laaggeletterden ruim twee keer zo groot als onder niet-laaggeletterden. Ook zijn zij ruim twee keer zo vaak langdurig arm als niet-laaggeletterden. Dit kan er toe leiden dat zij in de schuldhulpverlening terecht komen. Stichting Lezen en Schrijven heeft een factsheet ontwikkeld met korte feiten over laaggeletterdheid en geld om dit probleem toe te lichten.
Laaggeletterdheid onder flexwerkers
Ook onder flexwerkers komt laaggeletterdheid voor. Daarom is het belangrijk signalen van financiële problemen tijdig te herkennen. Hier schreven wij eerder al een artikel over die je hier kunt vinden. Herken je problemen? Dan is het belangrijk om het gesprek met de flexwerker aan te gaan. Wanneer je deze persoon goed kent is deze drempel wellicht niet zo hoog. Wanneer je elkaar minder goed kent kan dit lastig zijn. Om het voeren van dit gesprek makkelijker te maken hebben wij ook een artikel geschreven met een aantal gesprekstips bij financiële zorgen.
Voorkomen
Natuurlijk is de uitspraak ‘voorkomen is beter dan genezen’ hier ook van toepassing. Financiële problemen onder laaggeletterden kunnen namelijk goed voorkomen worden door de juiste educatie en begeleiding. Daarom biedt Flexsupport verschillende lees- en schrijfcursussen aan die de flexwerker goed kunnen ondersteunen. Kijk op onze opleidingen pagina voor meer informatie.
Wat doet Flexsupport nog meer?
Tot slot hanteren wij zoveel mogelijk de volgende ‘regels’ om het de flexwerker zo makkelijk mogelijk te maken. Dit zijn:
– Gebruik simpele woorden;
– Voorkom onnodig gebruik van Engelse woorden;
– Schrijf korte, eenduidige zinnen;
– Zorg dat de tekst een duidelijke structuur en indeling heeft;
– Gebruik pictogrammen en/of beelden om de tekst te ondersteunen;
– Gebruik korte filmpjes om informatie te delen;
– Bied de mogelijkheid om telefonisch informatie te verkrijgen.
Voor het schrijven van deze blog hebben wij onder andere informatie van stichting Doorzaam gebruikt.
Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?
- In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
- Alle informatie die je nodig hebt
- Volledig gratis te downloaden