Welke uitzendbureau verzekeringen
heb je als uitzendbureau nodig?
Uitzendbureau verzekeringen. Welke verzekeringen heb je nodig om een uitzendbureau te starten? Als uitzendbureau is het verstandig om verzekerd te zijn voor een aantal zaken. In dit artikel lees je welke verzekeringen in ieder geval verstandig zijn om te hebben.
Kijk je liever een video over uitzendbureau verzekeringen?Uitzendbureau verzekeringen
Leestijd: 4 min.
Verzekeringen zijn slechts één onderdeel van het starten van jouw eigen uitzendbureau. Ben je benieuwd naar wat je nog meer geregeld moet hebben voordat je kunt starten? In ons checklist uitzendbureau starten artikel lees jij precies wat je moet doen. Download de handige checklist uitzendbureau starten en streep af wat je al geregeld hebt!
Ondernemingsplan
Voordat je een onderneming start, maak je een ondernemingsplan. Onder andere om inzicht te krijgen in welke kosten je maakt bij het starten van een uitzendbureau. Daar zijn namelijk wel een aantal financiële risico’s aan verbonden.
In het ondernemingsplan beschrijf je ook waaraan je onderneming moet voldoen. Het is verstandig om daar ook een onderdeel op te nemen over certificering voor een uitzendbureau en verzekeringen.
Backoffice uitbesteden of eigen werkgeverschap?
Bij de start van je uitzendbureau maak je ook eerst een belangrijke keuze. Kies je voor samenwerken met een uitzendbureau backoffice? Dan hoef je een aantal verzekeringen die de backoffice partij al heeft zelf niet te hebben om te kunnen starten met je uitzendbureau. Bij een uitzendbureau backoffice heb je tevens een professionele HR afdeling tot je beschikking. Zij verzorgen de voorfinanciering van de salarissen van de flexwerkers en voeren het debiteurenbeheer uit, want zij zijn officieel de werkgever van de flexwerkers. Er zijn nog veel meer voordelen van je uitzendbureau backoffice uitbesteden. Maar ga je wel zelf de backoffice van jouw uitzendbureau verzorgen? Lees dan snel verder over verzekeringen!
Persoonlijke verzekeringen
Je bent ondernemer en daarom zijn veel zaken niet automatisch voor je geregeld zoals dat bij een werkgever vaak wel zo is. Als ondernemer kun je niet terugvallen op de WW, tenzij je vanuit de WW met je eigen uitzendbureau mag starten. Je moet daarom kapitaal reserveren voor als je mindere tijden meemaakt en minder vacatures voorziet.
Krijg je als ondernemer te maken met ziekte of een ongeval? Dan kan het zijn dat je een tijdje niet kan werken en je inkomen vanuit je uitzendbureau wegvalt. Het is verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten om dat soort flinke tegenvallers op te vangen en toch inkomen te hebben.
Het is verstandig om ook alvast te denken aan je pensioen. Uiteraard kan je misschien later je uitzendbureau met winst verkopen aan een grotere partij en is je pensioen geregeld. Stel dat dat niet gaat gebeuren, dan ben je blij als je een pensioenverzekering hebt afgesloten.
Laat je door een verzekeringsagent of accountant goed voorlichten over een arbeidsongeschiktheidsverzekering of je pensioen.
Werkgeversverzekeringen
Als je er voor kiest om zelf werkgever te worden van je flexwerkers dan is het verstandig om over werkgeversverzekeringen na te denken.
Aansprakelijkheidsverzekering
Een belangrijk issue is de aansprakelijkheid die je hebt als bedrijf. Stel dat je flexwerker bij een opdrachtgever iets kapot maakt. Je kan dan voor hoge kosten komen te staan als die opdrachtgever dat bij jou claimt. Vaak dekt een aansprakelijkheidsverzekering het ook als je flexwerker slachtoffer wordt van een (bedrijfs)ongeluk en daardoor blijvend invalide wordt of komt te overlijden. Een uitzendbureau backoffice heeft een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten voor alle flexwerkers. Het is verstandig om wel een aansprakelijkheidsverzekering te hebben voor jezelf, maar de dekking kan minder zijn dan wanneer je werkgever bent van flexwerkers.
Kredietverzekering
Betaalt je opdrachtgever de factuur niet of wordt de factuur betwist door je opdrachtgever en heb je wel al het salaris uitbetaald en de belastingen afgedragen? Dan heb je een groot probleem. Gelukkig kun je je daar tegen verzekeren met een kredietverzekering. Je kunt de facturen aan de kredietverzekeraar overdragen als ze niet betaalt of betwist worden. De kredietverzekeraar gaat de incasso doen en betaalt jou uit. Als je je aan de voorwaarden van de verzekering hebt gehouden uiteraard.
Ga je samenwerken met een uitzendbureau backoffice? Die heeft vaak al een kredietverzekering. Zo werken we bij Flexsupport samen met Coface. Door deze verzekering loop jij met jouw uitzendbureau doorgaans geen risico bij niet betalende opdrachtgevers! Dat is een zorg minder, want helaas komt het vaker voor dan je denkt.
We willen je ook de tip meegeven om altijd een kredietrapport op te vragen over je nieuwe opdrachtgever. Zo krijg je enigszins inzicht in de financiële huishouding van je nieuwe opdrachtgever. Een kredietrapport kun je online op diverse websites aanvragen, bijvoorbeeld op kredietrapportaanvragen.nl.
Rechtsbijstandsverzekering
Ben je juridisch niet goed geschoold? Dan is een rechtsbijstandsverzekering afsluiten erg handig. Je kunt ook lid worden van een branchevereniging zoals de ABU of de NBBU. Zij kunnen je juridisch adviseren inzake arbeidsrecht en de uitzend cao. Voor juridische bijstand heb je uiteindelijk een arbeidsrecht advocaat nodig, mocht het tot een geschil komen en je juridische stappen moet ondernemen.
Werknemersverzekeringen
Verzekeren via het UWV
Het grootste risico op ongedekte kosten bij werkgeverschap is: ziekteverzuim. Je kunt je collectief verzekeren voor de Ziektewet (ZW) en de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA) via het UWV. Het UWV betaald dan de uitkering bij ziekte in het geval van de ZW of de WGA. Je betaalt daar premies voor die via de Belastingdienst geïnd worden.
Je kunt er ook voor kiezen om eigen risico drager voor beide of één van deze twee gebieden te zijn. Dit moet je dan wel officieel aanvragen, want anders ben je automatisch collectief verzekerd. Door eigen risicodrager te zijn draai je zelf op voor de kosten van ziekte voor deze twee posten. Heb je weinig ziekte dan kun je al snel besparen ten opzichte van het collectief verzekeren via het UWV. Helaas weet je nooit of je met veel of weinig ziekteverzuim te maken krijgt.
Verzuimverzekering
Maar dan ben je er nog niet. Want de ZW en de WGA zijn er voor werknemers die geen dienstverband meer hebben bij hun werkgever. Heeft jouw flexwerker een doorlopende arbeidsovereenkomst? Dan moet je als werkgever ziektegeld uitbetalen tot maximaal 3 jaar na eerste ziektedag. Heb je de zieke flexwerker goed begeleid? Dan mag je na 2 jaar de flexwerker overdragen aan het UWV. Voor deze kosten kun je je verzekeren, dit heet een verzuimverzekering. Vaak sluit je verzuimverzekering af in combinatie met de dienstverlening van een Arbodienst.
Bovenstaande verzuimverzekeringen zijn bij een uitzendbureau backoffice goed geregeld. Hier zit vaak een deel van het prijsverschil in tussen de diverse aanbieders van die diensten. Het verschil wordt gemaakt door de aandacht die wordt besteed aan dit onderwerp. Vraag hier over door in je offertetraject!
Bovenstaande zijn de verzekeringen die verstandig zijn om in ieder geval te hebben. Wil jij meer informatie over dit onderwerp of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op via onderstaande knop, wij helpen je graag verder!
Neem contact opAnderen bekeken ook
Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?
- In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
- Alle informatie die je nodig hebt
- Volledig gratis te downloaden