Protocol samen veilig doorwerken
Voorzichtig werden de maatregelen in verband met het coronavirus afgelopen maanden versoepeld. Dat betekent dat onze gezondheid minder gevaar loopt en we aan de beterende hand zijn. Maar toch zijn we er nog niet helemaal vanaf. Met name nu de winter, en dus het griepseizoen, op komst is blijft het belangrijk om veilig te blijven. Speciaal voor de uitzendbranche is het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ opgesteld. Hierin staat wat wel en niet kan en waar je op moet letten om veilig te werk te gaan.
Leestijd: 1 min.
Veilig doorwerken
Het protocol: ‘Samen veilig doorwerken’ is door Doorzaam in overleg met de ABU, NBBU, FNV, CNV en de Unie LBV opgesteld. De kern van het protocol is dat het de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever is dat de uitzendorganisatie voldoende informatie krijgt om de uitzendkracht goed voor te lichten en voor te bereiden voor hij / zij aan het werk gaat. De uitzendorganisatie moet er op haar beurt voor zorgen dat de uitzendkracht die informatie ook daadwerkelijk krijgt en begrijpt. In de praktijk neemt de opdrachtgever de uitzendkrachten ook mee in de voorlichting hieromtrent.
RI en E
Ook vóór Corona was het al normaal dat het uitzendbureau informatie geeft over welke specifieke werkomstandigheden en veiligheidsmaatregelen er gelden bij de opdrachtgever. Zo zorgt het uitzendbureau voor kennis over veiligheid bij de uitzendkracht. Ieder bedrijf heeft dit vastgelegd in een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI en E). Die kun je als uitzendkracht opvragen bij je opdrachtgever!
Deze RI en E verschilt per branche en per werkplek. Nu komen daar regels bij in verband met het coronavirus. Voordat de uitzendkracht aan het werk gaat moeten de veiligheidsmaatregelen rondom het coronavirus bekend zijn.
Zelf ook verantwoordelijk
De uitzendkracht is uiteraard zelf verantwoordelijk voor het naleven van de maatregelen op de werkvloer voor de veiligheid van collega’s en de eigen gezondheid. De voorschriften die vanuit het RIVM zijn opgesteld blijven van kracht:
- Was regelmatig je handen;
- Nies en hoest in je elleboog;
- Gebruik papieren zakdoekjes;
- Geef geen hand;
- Bij koorts of klachten blijf je thuis en bel je je werkgever.
Heb je vragen over hoe dit bij jouw opdrachtgever geregeld is? Neem dan contact met ons op.
Anderen bekeken ook
Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?
- In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
- Alle informatie die je nodig hebt
- Volledig gratis te downloaden